Gestolen laptop teruggevonden

Het zal je maar gebeuren – je wordt wakker en komt er achter dat een dief je huis is binnen geweest en dure spullen gestolen heeft. Dat is een klant van ons dus onlangs overkomen toen zijn laptop ‘s nachts werd gestolen. Tot overmaat van ramp zat er geen versleuteling of andere beveiliging op om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers toegang tot de bestanden kunnen krijgen. Dus we hebben direct maar alle wachtwoorden gewijzigd van allerlei online diensten, om te zorgen dat er geen verdere inbreuk kon plaatsvinden. Naast dat je bij diefstal gegevens kunt kwijtraken (tenzij je een goede backup hebt) is het natuurlijk vervelend dat iemand anders jouw bestanden kan zien en er mogelijk misbruik van zou kunnen maken. Bijvoorbeeld e-mailgegevens met daarin gevoelige informatie misbruiken.

Dezelfde avond echter meldde de laptop zich aan bij ons ondersteuningsprogramma TeamViewer. Hiermee kunnen wij op afstand ondersteuning bieden bij problemen. Uiteraard kan een dergelijk programma alleen met toestemming van de eindgebruiker worden geinstalleerd, en toevallig was dat bij deze laptop het geval. Door snel en effectief handelen konden we achterhalen waar de laptop zich bevond en is de politie direct ingelicht. De ochtend erop werd de nieuwe ‘eigenaar’ uit bed gelicht door de politie en vastgezet. Er bleken nog meer mensen de dupe te zijn geworden van een ongevraagd bezoekje. De laptop, en andere laptops, bevonden zich inderdaad op locatie en de laptop van onze klant is weer in werkende staat terecht gekomen.

Hierbij grijpen we direct de gelegenheid aan om mensen er van op de hoogte te brengen dat een computer beschermd kan worden tegen onbevoegde toegang. Een methode die hiervoor zeer goed te gebruiken is het versleutelen van de gegevens met het programma TrueCrypt. Hierbij worden alle gegevens op de computer’s hardeschijf versleuteld en alleen met het codewoord kan men iets met die gegevens. Je hebt daarmee je computer bij diefstal dan niet terug, maar je hoeft je dan in ieder geval geen zorgen te maken dat iemand iets vervelends met je gegevens uithaalt. Een wachtwoord op je Windows account zetten helpt zeer weinig, die beveiliging is eenvoudig te omzeilen. Maar TrueCrypt is vrijwel onmogelijk te omzeilen en is bovendien gratis.